klantcase: Bouwbedrijf Meijer: “Een must-have voor elke onderneming”

Een must-have voor elke onderneming

Zoveel waardevolle informatie

Martijn Endeman, directeur bouwbedrijf Gebr. Meijer

Ons bedrijfspand is in ‘95 gebouwd. De wettelijke bouweisen waren toen een stuk minder streng. Om inzicht te krijgen hoe we er nú qua energieverbruik voorstonden, hebben we een energiescan laten maken door Energie Support Salland. Dat de scan zoveel waardevolle informatie zou opleveren hadden we niet verwacht. Met de aanbevelingen konden we direct besparen. Daarnaast is het rapport de basis van ons meerjaren-investeringsbeleid voor ‘t pand en de processen.

De scan is een minimale investering … zowel qua tijd als kosten

“Al met al kostte de energiescan ons zo’n 3 tot 4 uur. Een uurtje om de bouwtekeningen van het pand en de energienota’s te verzamelen. Een uur voor het voorgesprek en de rest voor de rapportbespreking achteraf.

De prijs van zo’n energiescan, inclusief rapportage, is afhankelijk van je energiegebruik. Als lid van de Kring Raalter Werkgevers krijg je 50% vergoed. Dus voor € 175,- heb je al een uitgebreid energierapport. Die kosten verdien je dezelfde dag eigenlijk al terug.”

Meer over de aanpak van ESS

Wat wordt er gescand

Gebouw en schil

 • Beoordelen RC-waardes van dak en gevel
 • Bouwkundige status

Installatie en apparatuur

 • Licht, klimaat- en ventilatiesystemen
 • Instellingen en afregelingen kantoorapparatuur

Processen en machines

 • Elektriciteitsverbruik proces
 • Status van de machines

Rapportage

“We verbaasden ons over de diepgang van het rapport. Ons energieverbruik was tot in detail uitgewerkt. Elke lamp was meegenomen, inclusief het aantal branduren per dag. Net als het energieverbruik van de machines in de werkplaats, en de apparatuur op de kantoren tot aan de koffiemachine toe.

Aan de hand van die overzichten is er doorgerekend wat het bijvoorbeeld kost om alle verlichting te vervangen door LED. En wat daarvan de terugverdientijd is.”

Conclusies en aanbevelingen

“In het rapport zijn de conclusies en aanbevelingen opgesplitst in maatregelen die zich terugverdienen binnen 1 jaar, binnen 5 jaar en in 5 tot 10 jaar. Alles is overzichtelijk weergegeven met onderbouwing en advies.

In de categorie ‘binnen 1 jaar’ zitten ook de quick wins; dit zijn de maatregelen die je meteen kunt toepassen, zonder te investeren. Deze leveren direct geld op.”

Het rapport staat vol met besparingen, adviezen en inzichten. Heel gedetailleerd en direct toepasbaar. Wat mij betreft een must-have voor elke onderneming.

EML-regeling

“In het rapport staat ook aan welke wettelijke regels je moet voldoen volgens de EML-regeling (Erkende Maatregelenlijsten voor Energiebesparing). Gebruik je namelijk meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m3 gas per jaar, dan ben je verplicht om te investeren in besparende maatregelen die zich terugverdienen binnen 5 jaar.

Je kunt dat natuurlijk allemaal zelf uitzoeken, maar met zo’n rapport krijg je het aangeboden op een presenteerblaadje. Inclusief de subsidies waarvoor je in aanmerking komt.”

Geen verplichtingen, je houdt zelf de regie

“Het rapport helpt je om een doordacht investeringsbeleid te maken voor de komende jaren. Er zijn geen verplichtingen, alleen adviezen. Je bepaalt zelf wát je uitvoert en wannéér. Omdat je vooraf weet wat de investeringen zijn, kun je die efficiënt plannen en bijvoorbeeld combineren met de natuurlijke vervangingsmomenten.”

Meer over mogelijke maatregelen

Uitgevoerde aanpassingen

Onze quick wins

 • vervanging tochtstrippen
 • isolatiefolie achter de radiatoren aan de gevelpanelen
 • radiatorknop begrenzers
 • afregelen klokinstellingen van systemen
 • waterbesparende perlators
 • lekkages dichten persluchtsysteem

We hebben geïnvesteerd in

 • extra dakisolatie
 • ledverlichting kantoren
 • warmte-terugwin luchtbehandelingssysteem (WTW) en topkoeling
 • gelijkstroomventilatoren

De meerwaarde; werkcomfort en bewustwording

“De maatregelen hebben niet alleen effect op keiharde besparingen. Door de Ledverlichting en het energiezuinige luchtbehandelingssysteem is het klimaat op de kantoren aanzienlijk beter geworden. De kleur en helderheid van het licht, plus de schonere lucht (buitenluchtkwaliteit) verhogen het werkcomfort. Verder merken we dat het hele traject gezorgd heeft voor bewustwording bij de medewerkers. Iedereen is alerter op energieverspillingen. En daar zit toch de eerste winst.”

Ook interesse in een energiescan?