Serieuze energiebesparingen én voldoen aan de wettelijke Informatieplicht

16 september 2020 - Algemeen

Wellicht denk je als ondernemer dat je het energieverbruik van je bedrijf goed in beeld hebt. De ervaring leert dat er vaak tal van verborgen ‘verspillingen’ zijn die een energierekening elke maand toch nog onnodig liften. Met de energiescan van Energie Support Salland zie je direct wat er nog aan besparingen te behalen is. Van simpele kleine ingrepen, zoals het opnieuw afstellen van klimaatsystemen, tot structurele proces-aanpassingen die zichzelf binnen 5 jaar makkelijk terugverdienen. Het is alleen nog maar een kwestie van doen. Met een beetje hulp is dat nu makkelijker dan ooit.

Hoe werkt het?

De energievakmannen van Energie Support Salland maken een complete energiescan van je bedrijf; het gebouw, de processen, de verlichting en ICT. De bevindingen worden verwerkt in een rapport met een concreet besparingsadvies. Dit advies richt zich op ‘instant-verbeteringen’ (quick wins) en voorstellen voor de korte termijn (minder dan 5 jaar). Als ondernemer kun je hiermee overwogen investeringsbeslissingen maken. De insteek is praktisch zodat je er direct mee aan de slag kunt. Vaak is binnen een maand het rendement al zichtbaar.

Een investering die rendeert

De resultaten van de inmiddels 12 gescande bedrijven liegen er niet om (zie infographic). Vergeleken met het oude verbruik is er een gemiddelde gas- en elektriciteitsbesparing mogelijk van rond de 30%. De energievakmannen helpen je de besparingen ook echt te realiseren. Met hun advies, plan van aanpak, offerteservice en begeleiding ga je gericht op je besparingsdoel af. Energie besparen was nog nooit zo makkelijk.

Wettelijke Informatieplicht Energiebesparing

Gebruik je jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas, dan ben je als ondernemer verplicht energiebesparende maatregelen te nemen (de energiebesparingsplicht). Daarnaast heb je ook nog de Informatieplicht Energiebesparing. Dit houdt in dat je moet rapporteren welke besparingsmaatregelen je neemt of hebt genomen.

Hoe helpt de Energiescan bij de Informatieplicht Energiebesparing?

In het rapport zijn de besparingsmaatregelen met een terugverdientijd van maximaal 5 jaar beschreven. Deze maatregelen voldoen aan de energiebesparingsplicht. Dat scheelt je als ondernemer dagen uitzoek- en rekenwerk.
De energievakmannen kennen de Informatieplicht en weten hoe je deze correct invult. Met het ESS-adviesrapport erbij is dit slechts twee uurtjes werk. De mannen van ESS kunnen je daarbij helpen.
De energievakmannen kennen de subsidietrajecten en weten op welke vergoedingen je recht hebt. Zij kunnen deze ook voor je aanvragen.
ESS kan je ontzorgen bij de uitvoering van de besparingsmaatregelen. Zodat jij je kunt blijven focussen op jouw bedrijfsvoering.

Aanbieding voor KRW-leden

De eerste 20 KRW-ondernemers die zich aanmelden voor een energiescan betalen slechts 50% van de kosten. Kring Raalter Werkgevers legt de andere 50% bij. Een scan kost € 350,- excl. BTW bij een elektra aansluiting kleiner dan 80A en € 750,- excl. BTW bij een aansluiting groter dan 80A.

Subsidies en Leningen

Provincie Overijssel ondersteunt ondernemers met de ‘Geld Terug Actie’. Voer je een energiebesparende maatregel uit het energie-advies uit, dan krijg je € 400,- van de scankosten teruggestort.

Wil je investeren in energiebesparende maatregelen dan kun je bij het Energiefonds van de gemeente Raalte aantrekkelijk lenen.