klantcase: STOUT! Jeans: “Bewustwording is de beste investering om te besparen!”

Energiebesparing in winkels

Bewustwording is de beste investering om te besparen.

Peter Stoute, STOUT! Jeans

Kledingzaak Stout! jeans groeide uit haar eigen merkjasje en moest de winkelvloer in Raalte verdubbelen. Het naastgelegen pand werd erbij gehuurd en samengevoegd. Door de tussenmuren te verwijderen werd het winkeloppervlak zo ongeveer verdubbeld.

De eerste besparing; systemen combineren

Bij de uitbreiding is de elektrotechnische installatie uitgevoerd door Beekman Elektro.

Erik Beekman: “Bij de verbouwing konden we direct al besparende maatregelen nemen. Van de 2 nutsaansluitingen hebben we er 1 afgesloten. Met de overgebleven aansluiting kwam het totale stroomverbruik boven de 10.000 KW uit. Belastingtechnisch ga je dan van € 0,12 naar € 0,04 per KW/h. Én een nutsaansluiting minder; dat is de eerste winst.
Verder hebben we 1 cv-ketel afgesloten en verbonden met de andere ketel. Die verwarmt nu beide panden.”

Meer over de aanpak van ESS

Vier adviezen uit het rapport direct in praktijk gebracht

  • Een keukenboiler in de pantry werd niet meer gebruikt maar stond nog wel aan. Deze is afgesloten;
  • De dakdoorvoer van de airco was te groot en dus een open verbinding met buiten, deze is afgedicht;
  • De radiatoren in het kantoor zijn opnieuw ingesteld met een blokkering op de thermostaatkraan. Zo zijn ze optimaal ingesteld;
  • De warmteaanvoerleidingen van het luchtgordijn zijn geïsoleerd, waardoor het rendement hoger werd.

Verlichting is essentieel voor de winkelverkoop

Naast de bouwkundige uitdaging moest er ook nagedacht worden over de inrichting. Verlichting is daarbij essentieel omdat het invloed heeft op de klantbeleving en de verkoop stimuleert.

“Klopt”, zegt Peter Stoute. “Goede verlichting zorgt niet alleen voor de juiste kleurweergave van de kleding. Het heeft ook een psychologisch effect. Met licht stuur je de aandacht van de klant naar bepaalde producten. Plus het geeft sfeer. In het nieuwe deel hebben we alle verlichting vervangen door LED. In het oude deel hangt nog CDM-T licht. Deze vervangen we geleidelijk door LED."

Naast de gratis tips en de besparende aanpassingen, vind ik de rapportage dé grote winst. Het maakte me bewust van zaken waar ik als ondernemer niet mee bezig was. Met deze kennis kan ik ook flink besparen in onze andere 5 winkels.

“De karakteristiek van de huidige ledverlichting is net zo goed als van CDM-T.” Legt Frank Elders, energievakman van Energie Support Salland, uit. “LED brandt zeker 5x langer terwijl het energieverbruik de helft is. Een CDM-T lamp wordt daarnaast ook nog eens heter, zo’n 115 graden. Met veel verlichting telt dat aardig op, en dat moet je vervolgens ook weer koelen.”

Direct besparen zonder investeringen

Na de verbouwing voerde Energie Support Salland een energiescan uit. Daarbij werden direct de eerste besparingen zichtbaar. Besparingen die zelfs zonder investering uitgevoerd konden worden.

“Een mooi voorbeeld is de instelling van de klimaatsystemen” licht Peter Stoute toe. “In de ene helft van de winkel stond die op 23 graden en in de andere helft op 21. Het ene systeem koelt dus wat het andere systeem verwarmt … tegelijkertijd! Dit zijn zaken waar je in de waan van de dag niet mee bezig bent. Door hier bewust mee bezig te zijn, bespaar je aanzienlijk op de energiekosten.

Praktische besparingen

Aan de hand van de energiescan is door Energie Support Salland een rapport opgemaakt met tips, adviezen, calculaties, investeringsvoorstellen en een overzicht van het actuele energieverbruik, gespecificeerd tot op artikelniveau.

Meer over mogelijke maatregelen

Het aanbod van Energie Support Salland

  • Fysieke energiescan door energievakmannen, waarbij al het actuele verbruik inzichtelijk wordt gemaakt;
  • Uitgebreide rapportage, met tips, adviezen en investeringsvoorstellen voor de korte en lange termijn;
  • Subsidietrajecten aanvragen, begeleiden en uitvoeren;
  • Opvragen en beoordelen van externe offertes voor grote energiebesparende investeringen.

Bewust besparen

Peter Stoute over de aanpak van Energie Support Salland: “Naast de gratis tips en de besparende aanpassingen, vind ik de rapportage dé grote winst. Het maakte me bewust van zaken waar ik als ondernemer niet mee bezig was. Met deze kennis kan ik ook flink besparen in onze andere 5 winkels.

Mijn advies naar andere winkeliers is: Zit je al wat langer in hetzelfde pand, laat dan een energiescan uitvoeren. Het levert direct rendement op en maakt je scherp op verspillingen. Bewustwording is de beste investering om te besparen.”

Ook interesse in een energiescan?