Een samenwerking die ontstaan is vanuit idealen

Over ons

Energie Support Salland bestaat uit een groep lokale bedrijven en specialisten die vanuit hun professie elke dag bezig zijn met duurzaamheid en energie. De partnerende bedrijven hebben ieder hun eigen expertise die ze inbrengen. De doelstelling om Sallandse ondernemingen te helpen met duurzaamheid en energiebesparing, is ontstaan vanuit de ideële gedachte, niet vanuit een commerciële.

Steun van overheid en ondernemersvereniging

Het initiatief wordt gesteund door de gemeente Raalte, Provincie Overijssel en de KRW, Kring Raalter Werkgevers. Deze ondernemersvereniging betaalt 50% van de energiescan voor haar leden. De Provincie verstrekt subsidies als bedrijven de aanbevelingen van het ESS-besparingsrapport uitvoeren.

De partners en hun expertise

  • Bepacom: Klimaatbeheersing en industriële processen
  • Winkels Techniek: Meet en regeltechniek
  • Bouwbedrijf Gebr. Meijer: Zakelijke en maatschappelijke bouw
  • Beekman Elektro: Elektrotechniek
  • Energie Praktijk Salland: Energieadvies
  • Project Begeleiding Oostewechel: Energieadvies
  • stijlXpres: Communicatie
  • Gemeente Raalte
  • Provincie Overijssel

Willy Kemper – Bepacom

“Hoe kunnen we het energieverbruik in Overijssel terugdringen? Met die vraag kwamen Provincie Overijssel en Techniek Nederland in 2018 bij me. Daar ben ik mee aan de slag gegaan en zo is Energie Support Salland ontstaan. Een groep gelijkgestemde vakspecialisten uit de bouw, installatietechniek, elektrotechniek, meet- en regeltechniek, aangevuld met energieadviseurs en ondersteunt door Gemeente Raalte.

Het doel van ESS is om lokale ondernemingen op weg te helpen met energiebesparing en verduurzaming. Dat doen we door het maken van energiebesparingsanalyses, het aanvragen van subsidies en het ondersteunen bij de besparingsmaatregelen. We hebben ondertussen al grote stappen gemaakt en door een aantal ondernemers zijn er al flinke besparingen behaald. Langzaam maar zeker haken steeds meer ondernemers aan. “

Frank Elders – Energie Praktijk Salland

“Zelf vind ik het prachtig om naar besparingen in een bedrijfspand of een proces te zoeken, en daar dan de besparende maatregelen voor te vinden. Ook maatregelen die je zonder investering kunt doen. Mijn bevindingen bespreek ik met de ondernemer. In dat adviesgesprek sparren we over welke stappen hij het best kan zetten. Erg mooi om te mogen doen.”

Martijn Endeman – Bouwbedrijf Gebr. Meijer

“Het initiatief om andere ondernemers te ondersteunen in het verduurzamen van hun bedrijf en zo een maatschappelijk steentje bij te dragen aan het halen van de klimaatdoelstellingen, was voor mij de reden om te participeren in ESS. De insteek om het lokaal te doen vind ik ook belangrijk. Want dat is toch prachtig, om samen bij te dragen aan een schone, leefbare omgeving?”

Erik Beekman – Beekman Elektro

Veel ondernemers denken al na over energiebesparing. Maar met onze energiescan wordt het opeens heel concreet en grijpbaar. Door ondernemers op verschillende mogelijkheden te wijzen, en ze bij de hand te nemen bij de uitvoering, kunnen ze heel snel rendement behalen.”

John Bakker – Xement

“We weten dat verduurzamen voor de meeste ondernemers geen topprioriteit is. Toch groeit de belangstelling. Maar belangstelling omzetten in actie is lastig, dat snappen wij. Daarom hebben we samen Energie Support Salland opgezet. Vanuit het principe ‘local for local’ hebben we onze kennis en ervaring gebundeld om bedrijven te ontzorgen van advies tot realisatie. Energie besparen was nog nooit zo makkelijk en aantrekkelijk. Samen zetten we ons in voor een gezonde en duurzame lokale economie.”

Irene Eisink – Beleidsadviseur & Cocreator Energietransitie Gemeente Raalte

“We hebben in de eerste fase van Energiesupport Salland gezien dat er een enorme winst te behalen valt op energiebesparing in het bedrijfsleven. Om die reden zijn we als gemeente aangesloten bij het samenwerkingsverband Energie Support Salland. Wij willen energiebesparing en eigen duurzame opwek voor alle bedrijven in Salland mogelijk maken. We faciliteren dit initiatief, zodat Energie Support Salland ondernemers kan ondersteunen met betaalbaar en onafhankelijk advies: Door ondernemers, voor ondernemers.”