Met data van ESS naar Energieneutraal
Uw Onderhoudspartner Lenferink in Heino wil duurzaam ondernemen. Vandaar het verzoek aan Frank Elders van Energie Support Salland (ESS) om met een energiescan mogelijkheden voor verduurzaming te vinden. Met de scan wordt het bedrijfsmatige energieverbruik nauwkeurig in kaart gebracht. Uit de rapportage met doorrekeningen bleek dat er in de werkplaats nog veel te verduurzamen was. Hiervoor zou er wel geïnvesteerd moeten worden in zonnepanelen en in dakaanpassingen.
Energielekkage in de werkplaats
Tim Butink coördineert het energieproject binnen Uw Onderhoudspartner Lenferink. “Uit de energiescan bleek dat de werkplaats ons grote energielek was. Er werd soms hele dagen verwarmd, terwijl de hal alleen ’s morgens en ’s avonds een paar uurtjes in gebruik is voor het halen en brengen van materialen. Ook verloren we veel warmte door de plexiglas lichtstraten in het dak. Op advies van Energie Support Salland hebben we besloten de geplande dakrenovatie een paar jaar te vervroegen en dit te combineren met het leggen van zonnepanelen.”
De uitvoering; dakaanpassingen en zonnepanelen
Frank Elders: “Op het dak is plaats voor 428 panelen. Wij hebben berekend dat we met dit aantal een overcapaciteit hebben, ook op dagen met minder zonuren. De te veel opgewekte stroom wordt terug geleverd aan het net en op een later moment weer verbruikt. Met dit aantal panelen is er ook een mogelijkheid om op termijn het aantal laadpalen uit te breiden, zodat er bedrijfsmatig meer dan de huidige 125.000 elektrische kilometers gereden kan worden.”
De energiewinst en CO2 besparing
- De luchtverwarmers in de werkplaats zijn afgekoppeld. Er wordt geen gas meer gebruikt;
- Het elektriciteitsverbruik is door het gebruik van sensoren en ledverlichting afgenomen, ondanks dat er veel meer verlichting hangt;
- De panelen leveren voldoende stroom om het aantal laadpalen uit te breiden voor nog meer elektrische kilometers;
- Het gasverbruik van de verwarmingsinstallatie in het hoofdgebouw is geminimaliseerd.
Werkplaats
In de werkplaats zijn de volgende aanpassingen gedaan:
- De plexiglas lichtstraten zijn verwijderd en vervangen door dakpanelen;
- Er is een dik isolatiepakket op het dak aangebracht om de warmte binnen te houden;
- Het dak is afgewerkt met een witte dakbedekking die in de warme maanden voor warmtereflectie zorgt zodat er niet gekoeld hoeft te worden;
- Met de verwijdering van de lichtstraten verdween ook het natuurlijke licht. Dit is opgevangen met extra ledverlichting;
- Er zijn bewegingssensoren aangebracht, zodat de verlichting alleen brandt bij activiteit aan het begin en eind van de dag;
- De wanden zijn deels voorzien van isolatie;
- De gasverwarmingsbronnen zijn afgekoppeld.
Besparende maatregelen in het hoofdgebouw
In alle kantoren in het hoofdkantoor is een luchtwarmtepompsysteem geïnstalleerd. Tim Butink: “Voorheen werd de temperatuur in deze ruimtes geregeld met een centraal koel- en verwarmingssysteem, in combinatie met vloerverwarming. Dat centrale systeem is nu vervangen door 11 luchtwarmtepompen. Daarnaast is er in de gevels spouwmuurisolatie aangebracht. De effecten zijn direct merkbaar; meer comfort en aan zienlijk minder energieverbruik.”
Financiële voordelen en toegekende subsidies
- Subsidie voor het ESS-advies;
- Energie-Investeringsaftrek (EIA) voor de dak- en wandisolatie en witte dakbedekking;
- SDE-subsidie voor zonnepanelen.
Toekomstplannen
Tim Butink: “De kantoren worden nu nog geventileerd met roosters in de ramen. Wij zijn samen met Energie Support Salland en Willemsen Installatie aan het kijken wat de beste oplossing voor ventilatie met CO2 sturing is. Elke ruimte wordt dan op basis van gebruik, dus het aanwezige CO2, geventileerd. Dat zal niet alleen besparen, maar het zorgt ook nog eens voor een veel gezondere werkplek. En daar willen we naartoe; een zo gezond mogelijke werkomgeving met een zo klein mogelijke footprint.”
Goede buren
Het project is uitgevoerd met bouwpartners uit Heino. Dijkman Energy Systems heeft de panelen geplaatst en Willemsen Installatie heeft de aanpassingen in de meterkast gemaakt.